1

Onderwerp: Forum Richtlijnen

Forum Richtlijnen

Wij zijn trots op ons grootste en gezelligste Nederlandstalige Linuxforum. Om ook in de toekomst zo door te gaan hebben we een aantal richtlijnen opgesteld.

1. Gebruik de zoekfunctie voordat je een nieuw topic start
De forumdatabase staat vol met nuttige informatie, maak daar gebruik van. Voor de regelmatige bezoekers is het niet leuk om elke week dezelfde vragen te beantwoorden. Als je een vraag stelt, wordt het erg op prijs gesteld als je laat zien wat je al hebt geprobeerd en waar je al hebt gezocht. Zoek behalve op het forum ook in de wiki en bij google.nl/linux.

2. Stel duidelijke vragen
Iedereen maakt wel eens een tikfoutje of een taalfoutje, daar doet vrijwel niemand moeilijk over. Maar zorg er bij het stellen van een vraag voor dat iemand anders de vraag ook kan begrijpen. Als een vraag na drie keer lezen nog onduidelijk is, zal zelfs de meest hulpvaardige forumbezoeker niet meer de moeite nemen om antwoord te geven. Denk aan duidelijk taalgebruik, goede interpunktie en een juist gebruik van BBcodes. Het is vaak ook handig om te vermelden welke distro je gebruikt en welke versie van de software waarbij zich problemen voordoen.

3. Stel een vraag niet in meerdere subforums tegelijk
Het komt wel eens voor dat iemand in meerdere subforums tegelijk een vraag stelt. Het gevolg daarvan is dat je later je antwoorden uit verschillende subforums bij elkaar moet sprokkelen. Dat is niet handig. Als je een topic hebt gestart en later bedenk je dat je die beter in een ander subforum had kunnen stellen, stuur dan een berichtje naar 1 van de moderators. Die zal dan zonder problemen je topic verplaatsen. Mocht je je topic niet meer vinden, dan kan het zijn dat deze verplaatst is. Zoek daarom dan ook even in de andere subforums.

4. Zorg voor een duidelijke topictitel
Als je een topic start, zorg dan voor een pakkende titel. Iets als 'Hellup! m'n modem doet ut niet!' is niet pakkend. Met een titel als '[Slackware 8.1] Trust PCI modem niet gedetecteerd' heb je zeker meer succes.

5. Geen racisme, porno of aanbieden van illegale software
Het plaatsen van links (direct of indirect) naar bovengenoemde inhoud wordt niet getolereerd. Bij constatering zal de betreffende post worden gewijzigd of verwijderd.

6. Plaatjes en foto's in topics
Een verhelderend plaatje of een leuke foto in een topic kan best. Een topic met screenshots moet zo af en toe ook best kunnen, maar vermeld dan ff in de topictitel dat er screenshots in staan. Sommige bezoekers gebruiken een 56k6 (of nog trager) modem om te internetten. Voor die mensen is het niet leuk om te wachten op grote afbeeldingen als ze alleen in de tekst geinteresseerd zijn. Gebruik de IMG-tag dus gerust, maar met mate. Neem als richtlijn een maximumgrootte van 100kB.
Het is met dit forum mogelijk om afbeeldingen in je 'onderschrift' te zetten: doe dat niet. Daar heeft niemand iets aan.
Denk er ook aan dat bewegende afbeeldingen ('animated gifs' e.d.) door veel forumbezoekers als storend worden ervaren. Zulke afbeeldingen en afbeeldingen van groot formaat kunnen beter gelinkt worden, dan rechtstreeks op het forum geplaatst.

7. Code, logfiles, foutmeldingen, quoten, enz
Het kan zeer verhelderend zijn om soms een stukje uit een logfile of een foutmelding te posten. Maar beperkt het aantal regels bij voorkeur tot ongeveer 15 regels en maak gebruik van BBCode.
Dit geldt uiteraard ook voor het plaatsen van (programma) code. Grotere bestanden kun je beter online zetten en dan daarnaar linken.
Herhaal bij het quoten niet de volledige tekst van voorgaande post, maar beperk je tot de kern.

8. Onderschrift
Maak het onderschrift zo kort en krachtig mogelijk, zet bijvoorbeeld neer welke distro je draait. Onderschriften met bv grote rooie koeienletters maken het forum niet overzichtelijker.
Opmerkingen als "Windows zuigt" en soortgelijk worden meestal niet in dank afgenomen. Zoals bij punt 6 al is genoemd: zet geen plaatjes in je onderschrift; het is hier geen circus.

9. Blijf bij het onderwerp
Behalve onder "Algemene Discussies" waar breed uitgeweid kan worden, wordt je geacht bij het onderwerp te blijven. Off-topic reakties kunnen door de moderators gewijzigd of verwijderd worden om de discussie helder te houden. Ook flames, persoonlijke aanvallen, SCHREEUWEN, overmatig gebruik van kleurtjes en verschillende lettergroottes en dergelijke misdragingen vallen daaronder.

10. Oude topics
Je wordt verzocht niet in topics to posten die meer dan enkele weken of maanden oud zijn. Dit levert vaak veel verwarring op onder andere bezoekers, en voegt meestal weinig toe omdat de informatie in het topic bijvoorbeeld achterhaald is. We hebben geen harde richtlijn wat betreft de tijd die een topic "oud" maakt, gezond verstand is de beste richtlijn smile.

11. Ergens niet mee eens
Dat kan. We hebben allemaal wel eens dat je het er compleet niet mee bent. Bijvoorbeeld omdat je thread gesloten is, of omdat je je aangesproken voelt door een andere persoon. Omdat dit een verschil van mening is tussen twee personen, dan spreek je dit uit met de persoon in kwestie via PM, email, of chat of hoe dan ook MAAR... niet via dit openlijke forum.
Kom je er samen niet uit, dan mag je altijd een beroep doen  op de forum beheerders of groepsmoderator.


big_smile  big_smile  big_smile


Overige Issues
Heb je nog vragen, of zijn er andere dingen omtrent het forum, neem contact op met één van de moderators of mail één van de beheerders: scdgro (gerrit)  op scdgro [at] nedlinux [punt] nl, voor organisatorische zaken of bart op bart [at] nedlinux [punt] nl voor technische zaken, of stuur een mailtje naar forum [at] nedlinux [punt] nl

[laatste wijziging: 29 januari 2007 door danieldk]