1 Laatst bewerkt door New_Tux (30 Jan 2017 14:41:48)

Onderwerp: Vraag over aanschaf compleet desktop systeem

Ik denk wel eens na over een nieuw systeem en vroeger kocht ik zoiets zonder veel kopzorgen en kreeg ik het wel werkend, Maar nadat ik een paar jaar terug een UEFI systeem kocht en Linux bijna niet geïnstalleerd kreeg ben ik voorzichtiger. Ik lees dat openSUSE LEAP zonder problemen met UEFI over kan (zou moeten kunnen), maar kan ik nu ergens probleemloos een "gemiddelde" nieuwe desktop kopen en LEAP installeren, of ligt het nou toch ingewikkelder? Bestaan er sites die duidelijk maken waar je als koper precies op moet letten als je Linux wilt installeren op nieuwe hardware? Ik mis de hardwarekennis om diepgaande artikelen te lezen, standaards te interpreteren en weloverwogen keuzes in een een configurator te maken. Het liefst koop ik een kant en klaarsysteem met 8GB, een HD, wellicht een SSD.  Hoe pakken jullie dit aan als je iets nieuws wilt aanschaffen?

New_Tux

2 Laatst bewerkt door jabuca (09 Sep 2018 19:26:57)

Re: Vraag over aanschaf compleet desktop systeem

Hallo. Vorig jaar heb ik nieuwe laptop gekocht, Asus met daarop Windows 10. Die heb ik gelijk dual-boot gemaakt met Ubuntu 18.04, en nu in de vakantie alles er afgegooid, een complete schone installatie met Ubuntu 18.04 en geen problemen o.i.d. met UEFI, goed lezen en het wijst zich vanzelf.
Vr.gr. jabuca

Windows heeft de wereld veranderd, Linux heeft de wereld verbeterd!

3

Re: Vraag over aanschaf compleet desktop systeem

Eerste stap is toch meestal om dit soort "ellende" uit te schakelen in de BIOS. Ik kan hier wel complete lappen tekst neerzetten hoe je dit moet doen maar niet elke BIOS is hetzelfde n niet elke term/kreet/uitdrukkung is identiek in elke BIOS. Maar als je het uitzet alvorens Linux te gaan installeren moet het ook lukken.

Mijn laptop:
MSI GE70-2PE*Quad core Intel Core i7-4710HQ*Kingston 16 GB RAM*Intel 4th Gen. Integr. GPU/NVidia GeForce GTX860M*Qualcomm Atheros Killer E2200/Intel Wireless 3160

Persoonlijke Linux Mint site

Re: Vraag over aanschaf compleet desktop systeem

Op desktops gaat het inderdaad nog wel. Laptops waren en blijven een probleem.

Als je voor een verdieping niet de diepte in moet, maar de hoogte, waarom heet het dan ....