1 Laatst bewerkt door AutoStatic (05 Sep 2013 12:44:33)

Onderwerp: Workshops 'Muziekproductie met open source software'

Workshops 'Muziekproductie met open source software'

Veel hedendaagse muziek wordt geproduceerd met commerciële software en krachtige computers. Een dergelijke studio set-up zelf opbouwen kan aardig in de papier lopen. En als alles eenmaal draait ben je overgeleverd aan de grillen van de hard- en softwareleveranciers. Zou het ook mogelijk zijn om dit goedkoper te doen en minder afhankelijk te zijn van commerciële partijen? Open source software zou hier een oplossing kunnen bieden. Open source software is vrijelijk beschikbaar wat onder meer inhoudt dat het kosteloos te downloaden is. Op deze manier kun je de kosten van je DIY homestudio al aardig drukken. Maar wat voor open source software is er zoal beschikbaar en hoe gebruik je deze? De 6-delige workshop serie 'Muziekproductie met open source software' die de eerste zaterdag van september van start zal gaan in De Bakkerij te Castricum zal proberen aan de hand van praktijkvoorbeelden, achtergrondinformatie en hands-on oefeningen een antwoord te vinden op deze twee vragen.

De workshopserie zal verzorgd worden door Jeremy Jongepier, muzikant en Linux audio afficionado. Jeremy maakt inmiddels ruim twintig jaar muziek, zowel in bandformaties als solo en zijn Linux ervaring gaat terug tot eind jaren negentig. Momenteel is Jeremy werkzaam als Linux specialist bij een kleine telecomprovider en gebruikt hij sinds een jaar of vijf exclusief Linux, ook voor het produceren van muziek. De workshops worden kostenloos aangeboden en inschrijven is niet verplicht maar wel wenselijk. Voor deelname aan de workshops is een note- of netbook en een lege USB stick van minimaal 4GB vereist. Hierop wordt het open source systeem (Linux) gezet dat gebruikt wordt voor de workshops zodat de deelnemers kunnen booten en werken vanaf deze USB stick.

De workshop serie bestaat uit de volgende workshops:

1. Introductie en basisprincipes – zaterdag 7 september van 15:00 tot 17:00

In deze inleidende workshop wordt uitgelegd wat open source software is en hoe je het kunt aanwenden voor het produceren van muziek. Ook wordt er aandacht besteed aan hoe het open source audio ecosysteem in elkaar steekt en in hoeverre dit ecosysteem verschilt van zijn commerciële tegenhangers. Dit alles voorzien van de nodige achtergrondinformatie. Verder aandacht voor de themas en opbouw van de workshopserie.

2. Opnemen met open source software – zaterdag 21 september van 15:00 tot 17:00

In deze workshop wordt behandeld welke open source software er zoal beschikbaar is voor het maken van studio opnames en hoe je deze in kan zetten bij het opnameproces. Daarnaast wordt er ingegaan op de basisbeginselen van het opnemen van instrumenten en zang waarbij de focus vooral ligt op een DIY homestudio omgeving en niet op het opnemen van bijv. complete bands of orkesten.

3. Muziek maken met open source software – zaterdag 5 oktober van 15:00 tot 17:00

Naast het opnemen van muziek kun je met open source tools ook prima zelf muziek maken. Softsynths, samplers, drum machines, amp-/speakermodeling, sequencers, DAW's, MIDI/OSC, open source plugin frameworks, trackers, noem het maar op, ze zullen allemaal de revue passeren tijdens deze workshop. Hierbij veel aandacht voor praktijkvoorbeelden en hands-on oefeningen. En gezien het modulaire karakter van de gebruikte open source tools wordt dit bijzondere aspect van het open source audio ecosysteem belicht.

4. Mixen en masteren met open source software – zaterdag 19 oktober van 15:00 tot 17:00

Na het opnemen van je tracks en het eventueel toevoegen van overdubs zal de boel goed gemixt moeten worden waarna het eindproduct indien gewenst nog gemastered kan worden. Aan de hand van de beschikbare open source software tools worden de basisbeginelen van deze twee zeer belangrijke fases van het productieproces nader toegelicht. Naast de software kant zal ook de hardware kant belicht worden aangezien je voor mixen en masteren in bijna alle gevallen specifieke hardware nodig hebt.

5. Showcase gebruik van open source software voor muziekproductie – zaterdag 2 november van 15:00 tot 17:00

Er is niet één manier om muziek te produceren met open source software. Je kunt het op een modulaire manier doen, dus met losse, stand-alone tools die je aan elkaar knoopt, of op een monolithische manier, oftewel één applicatie waarmee je je hele productie doet. En je hoeft je muziek ook niet per se op een PC te maken. Linux, het tijdens de workshops gebruikte open source besturingssysteem, is zeer schaalbaar en draait niet alleen op computers of grote serverclusters maar ook op zogenaamde embedded devices zoals TV sticks (ook wel mini PC's genoemd) of op ontwikkelplatformen zoals de Raspberry Pi. Deze workshop staat dus in het teken van workflows en de mogelijkheden van de schaalbaarheid van Linux.

6. Afsluiting: luistersessie, wat te doen met je productie en discussie – zaterdag 16 november van 15:00 tot 17:00

Deze workshop draait om de eventuele producties die de deelnemers hebben gemaakt en over de vraag wat je daarna met je producties kan doen. Stuur ik het rond naar platenmaatschappijen of zet ik het online? Onder welke licentie publiceer ik mijn werk? Daarnaast is er de nodige ruimte voor discussie over het gebruik van open source software voor het produceren van muziek.

Locatie:

De Bakkerij
Dorpsstraat 30
1901 EL Castricum

Vereniging Vrienden van De Bakkerij

Google Maps

Facebook Event

https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/1237248_687328947962058_1207588218_o.jpg

2

Re: Workshops 'Muziekproductie met open source software'

Leuk, maar bietje uit de buurt voor mij.

Pascal's Blobfree Homepage
Een dag geen NedLinux is een dag niet geleefd

3

Re: Workshops 'Muziekproductie met open source software'

Dat is niet echt ver bij mij vandaan.

Ik had daar best naar toe gewild, maar dat gaat nu niet lukken, geen baan, en bijstand.
En ik heb geen labtop, maar ik had daar vast wat vragen kunnen stellen.

O.a Wat is een echt goede geluidskaart (die dus Linux drivers heeft)
En hoe zorg je dat je muziek niet klinkt,  als of het op een computer gemaakt is. icon_mrgreen
Kan ik nou beter wel of niet een master midi keyboard kopen?

Er staan genoeg fruity loop en lmms video's op you tube, maar het klinkt ergens wel allemaal hetzelfde.
Ik vraag me al jaren af, of dat vooral komt door de geluidskaarten die gebruikt worden.

Maar misschien weet ik het antwoord al. Je moet gewoon expres kleine fouten maken in de timing.
Dat heb ik ooit iemand bij Fokker zien doen.

Atari ST een keyboard en Cubase.
Hij maakte een ritme, en wij, het publiek zeiden dat het wel erg mechanisch klonk.
Toen pakte hij de muis van de Atari en deed iets in cubaze met de noten.
Ineens klonk het als een echte drummer. icon_mrgreen

Computer games don't affect kids.  I mean if computer games had affected us as kids, we would all be running around in a darkened room, munching pills and listen to repetitive music.

4

Re: Workshops 'Muziekproductie met open source software'

Wbt timing, daarom zou je dan dus ook een keyboard gebruiken om te spelen ipv toetsenbord wink
Al kennen die programma's vaak ook wel zo'n sloppy ding.

To understand the heart and mind of a person, look not at what he has already achieved, but at what he aspires to do.

5

Re: Workshops 'Muziekproductie met open source software'

Klinkt echt leuk. Ik ga er zeker.

All the cool people are going :-)

Re: Workshops 'Muziekproductie met open source software'

Het was een geslaagde middag, iedereen bedankt voor het komen! 21 september weer, dan is het onderwerp 'tracking' oftewel opnemen.