1 Laatst bewerkt door New_Tux (30 Jan 2017 14:41:48)

Onderwerp: Vraag over aanschaf compleet desktop systeem

Ik denk wel eens na over een nieuw systeem en vroeger kocht ik zoiets zonder veel kopzorgen en kreeg ik het wel werkend, Maar nadat ik een paar jaar terug een UEFI systeem kocht en Linux bijna niet geïnstalleerd kreeg ben ik voorzichtiger. Ik lees dat openSUSE LEAP zonder problemen met UEFI over kan (zou moeten kunnen), maar kan ik nu ergens probleemloos een "gemiddelde" nieuwe desktop kopen en LEAP installeren, of ligt het nou toch ingewikkelder? Bestaan er sites die duidelijk maken waar je als koper precies op moet letten als je Linux wilt installeren op nieuwe hardware? Ik mis de hardwarekennis om diepgaande artikelen te lezen, standaards te interpreteren en weloverwogen keuzes in een een configurator te maken. Het liefst koop ik een kant en klaarsysteem met 8GB, een HD, wellicht een SSD.  Hoe pakken jullie dit aan als je iets nieuws wilt aanschaffen?

New_Tux

2 Laatst bewerkt door jabuca (09 Sep 2018 19:26:57)

Re: Vraag over aanschaf compleet desktop systeem

Hallo. Vorig jaar heb ik nieuwe laptop gekocht, Asus met daarop Windows 10. Die heb ik gelijk dual-boot gemaakt met Ubuntu 18.04, en nu in de vakantie alles er afgegooid, een complete schone installatie met Ubuntu 18.04 en geen problemen o.i.d. met UEFI, goed lezen en het wijst zich vanzelf.
Vr.gr. jabuca

Windows heeft de wereld veranderd, Linux heeft de wereld verbeterd!

3

Re: Vraag over aanschaf compleet desktop systeem

Eerste stap is toch meestal om dit soort "ellende" uit te schakelen in de BIOS. Ik kan hier wel complete lappen tekst neerzetten hoe je dit moet doen maar niet elke BIOS is hetzelfde n niet elke term/kreet/uitdrukkung is identiek in elke BIOS. Maar als je het uitzet alvorens Linux te gaan installeren moet het ook lukken.

Mijn laptop:
MSI GE70-2PE*Quad core Intel Core i7-4710HQ*Kingston 16 GB RAM*Intel 4th Gen. Integr. GPU/NVidia GeForce GTX860M*Qualcomm Atheros Killer E2200/Intel Wireless 3160

Persoonlijke Linux Mint site

Re: Vraag over aanschaf compleet desktop systeem

Op desktops gaat het inderdaad nog wel. Laptops waren en blijven een probleem.

Als je voor een verdieping niet de diepte in moet, maar de hoogte, waarom heet het dan ....

5

Re: Vraag over aanschaf compleet desktop systeem

Ik ga er vanuit dat New_Tux sinds begin vorig jaar wel een nieuwe pc heeft weten te scoren, maar heb onlangs ondervonden dat UEFI nog steeds niet altijd even lief is...

Ook ik had de UEFI horror verhalen nog achter in mijn hoofd toen ik mijn nieuwe pc in elkaar ging knutselen.
Maar toen ik las dat het tegenwoordig vrij probleemloos zou moeten zijn, heb ik alle ouderwetse BIOS bruggen achter me verbrand, en met behulp van een ubuntu live usb (ik geloof dat dat ding bionic beaver heet) geprobeerd gentoo te installeren.
Tijdens het partitioneren alleen rekening gehouden met UEFI, wat goed ging totdat ik grub2 wilde installeren, toen kreeg ik een melding over het ontbreken van 'efivars'.
Na wat google werk bleek dat ubuntu in BIOS modus was gestart, en daarom mijn bootloader niets met UEFI kon...
Overigens zou ubuntu beide moeten kunnen, maar mijn systeem wilde er absoluut niet aan (verschillende suggesties geprobeerd, mijn UEFI instellingen tig keer doorgeploegd), dus uiteindelijk maar een gentoo live usb gemaakt van de livedvd.

Het is dus allemaal wel goed gekomen, maar ik kan me best voorstellen dat het wat intimiderend kan zijn als je minder ervaring hebt met het oplossen van computerproblemen.

Nieuwe hardware is vaak geen probleem meer, maar zorg dat je geen 'early adopter' bent.
Ik ben bijv. voor een Ryzen systeem gegaan, maar heb wel gewacht tot de ergste kinderziektes er uit waren.
Verder kun je altijd google gebruiken om te zien of bepaalde hardware ondersteund wordt.

"As a NedLinux discussion grows longer, the probability of a flamewar involving alcohol, photography, or Apple approaches 1." - danieldk